Mijn leven liep gesmeerd. Een baan als beleidsmedewerker, een fijn gezin en een actief sociaal en sportief leven. Ik kon de wereld aan, niet wetende dat dat gevoel fysiek en mentaal in een klap kon veranderen. Tot die dag in augustus…

Op die dag kreeg ik de diagnose borstkanker en was ik plotseling van een gezonde vrouw een patiënt geworden met een onzekere toekomst. Gezondheid was niet meer vanzelfsprekend en alle dingen die me zoveel plezier gaven in het leven werden moeilijk. Het behandeltraject was lang, 9 maanden, met verschillende behandelingen, een operatie, chemotherapie, hormoontherapie. In deze periode en met name ook tijdens het revalidatietraject viel me op dat er zo vaak aannames worden gemaakt over een patiënt. Geen idee waarom dat zo is. Zijn mensen bang om te vragen wat je ervan vindt? Zo kreeg ik in eerste instantie maar één behandeling voorgesteld, namelijk een borstbesparende operatie. Alsof er geen andere opties waren. Toen ik vroeg naar de andere opties, waren professionals verbaasd. “Wat wilt u dan weten, mevrouw?”

In het revalidatietraject moest ik leren om te gaan met minder energie, leren keuzes maken en ook leren om geduld te hebben. Heel veel geduld. Want ik was niet meer dezelfde. Mijn omgeving zei toen vaak tegen me: ”Doe het maar rustig aan.” Maar ik wilde het niet rustig aan doen. Sommige dimensies van gezondheid waren heel belangrijk voor me, zoals fysiek functioneren. Ik wilde weer hardlopen. En nee, dat lukte eerst niet, heel vaak niet. Het duurde meer dan een jaar eer ik weer 2 km rustig kon rennen. Ik prijs me nu gezegend dat het steeds beter gaat. Inmiddels ben ik in training voor de Marathon van Rotterdam in 2023. Een hele grote uitdaging op fysiek en mentaal vlak, maar met een  positieve blik op gezondheid hoop ik ver te komen! Je kunt mijn vorderingen hier volgen.

Mijn ziekteproces heeft me doen inzien dat een brede benadering van gezondheid belangrijk is om de mens en de persoonlijke voorkeuren mee te nemen in beslissingen. Ook werd duidelijk dat het meten van gezondheid uit zo veel meer bestaat dan alleen labwaarden en harde uitkomstmaten. Gezondheid is een groot goed en ik dat wens ik iedereen toe. 

Senior onderzoeker Cheryl Roumen is werkzaam op het project Een Brede Benadering van Gezondheid. Ze ervaarde zelf hoe het is om plotseling ziek te worden.