Verslag door dr. John Dierx, Lector Gelijke Kansen op Gezonde Keuzes bij het Center of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool

Van 21 augustus tot 1 september vond de eerste International Summer School Positive Health and Resilience plaats. In de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen verkenden negen studenten vanuit Finland, Ghana, Uganda, Zuid-Afrika en België aan de hand van kunstvormen wat Positieve Gezondheid nu betekent. De summer school werd georganiseerd in samenwerking met Avans Hogeschool in Breda.

Gedurende twee weken was er een horizontale en verticale programmering. De verticale programmering bestond uit dagelijks terugkerende activiteiten. Zo was in de ochtend telkens een moment van inchecken ingebouwd. Dit werd gevolgd door een stukje theorie op het gebied van communicatie, Positieve Gezondheid, gedragsverandering, emotionele balans en introductie in de kunstvorm van die dag. De gebruikte kunstvormen waren sound art, visual art, muziek, beweegkunst, performing art, poëzie en woordkunst. De horizontale programmering bestond in de eerste week uit het focussen op wat Positieve Gezondheid voor hen als persoon betekent. Hoe zien ze zichzelf en wat zijn dingen waar ze zelf mee aan de slag zouden willen? In de tweede week lag de focus met name op wat het betekent voor hen als ze een ander willen bereiken en helpen via Positieve Gezondheid?

Impact van summer school

De sfeer was erg ontspannen en de studenten waren heel enthousiast. Ze durfden zich volledig open te stellen en er heerste volledig vertrouwen. Het werd in die twee weken een zeer hechte groep en de inhoud van de dagen maakte veel discussie en verhalen los. In de avondprogramma’s werd er nog behoorlijk nagepraat naast de nodige ontspanning. Half december vindt een virtuele terugkomdag plaats waarbij de studenten rapporteren hoe ze de kennis van de summer school hebben toegepast in hun eigen praktijk en wat hen dat heeft gebracht. Dan pas zal de impact van de eerste Summerschool Positive Health and Resilience duidelijk worden en kunnen we leren hoe we de tweede editie kunnen vormgeven.