Op (inter)nationaal niveau wordt op verschillende domeinen gewerkt met brede gezondheidsbenaderingen, zoals Positieve Gezondheid. In dit onderzoeksproject ontwikkelen we de CPHQ verder door. Bij de ontwikkeling wordt specifiek aandacht besteed aan mensen met chronische ziekten en met een lage sociaaleconomische status. Benieuwd naar de huidige fase van het panelonderzoek?

Panelonderzoek

Zoals we ook in de laatste update deelden, hebben we onze vragenlijst via Flycatcher op drie meetmomenten uitgezet bij een grote groep respondenten. Het eerste meetmoment was in combinatie met andere vragenlijsten zoals de EQ5D-5L, de ICECAP-A en de IPH-17-vragenlijst. Het eerste meetmoment telde 1.001 respondenten, waarvan 714 deelnemers opnieuw hebben geantwoord op meetmoment 2. Hiervan hebben vervolgens 543 respondenten op meetmoment 3 een laatste keer de vragenlijst ingevuld.

Op basis van al deze data is een exploratieve factoranalyse uitgevoerd.  Een optimale fit werd gevonden op basis van acht factoren, resulterend in een instrument met 20 vragen. De itemresponstheorie bevestigde de resultaten. De 20 vragen zijn vervolgens onderverdeeld in ‘Mijn omgeving’, ‘Waar ik toe in staat ben’ en ‘Mijn gezondheid’.

Volgende stap

De doorontwikkelde (semi) definitieve versie (CPHQ 2.0) wordt vanaf augustus ingezet in de praktijk. We doen dit middels een voor- en nameting bij zoveel mogelijk verschillende interventies en programma’s in verschillende domeinen en bij verschillende doelgroepen.

In deze fase van het onderzoek testen we de gevoeligheid van de vragenlijst.

De periode tussen de voor- en nameting is in overleg met de diverse partijen vastgesteld en ligt tussen de 2 en 3 maanden. Dat is afhankelijk van de tijdsduur van het (behandel)traject die de partij aanbiedt. Voor het beantwoorden van de CPHQ-vragen wordt een vijfpuntsschaal met smileys en tekst gebruikt waarop het antwoord kan worden gegeven dat het beste past bij dat moment. In het kader van het onderzoek gebruiken we ook vragen van twee bestaande vragenlijsten: de EuroQol 5D die zich richt op het meten van kwaliteit van leven en de PH17 die Positieve Gezondheid meet. Tevens verzamelen we enkele aanvullende gegevens, zoals leeftijd en opleidingsniveau.

In samenwerking met Memic (Universiteit Maastricht) is er een aanmeldportaal voor cliënten ingericht. Na aanmelding ontvangt de cliënt een uitnodiging via e-mail met link naar de digitale vragenlijst. Na het beantwoorden van de vragen komen de resultaten direct in een database die uitsluitend voor de onderzoeker toegankelijk is. De vragenlijst wordt op tijdsmoment 2 automatisch verstuurd naar de deelnemer. We hopen op voldoende respons!

Meedoen?

Wil je onze vragenlijst ook gebruiken bij een interventie of programma? Neem dan contact op met esther.vangurp@zuyd.nl.