Verslag door dr. Cheryl Roumen, senior onderzoeker Universiteit van Maastricht 

Veerkracht, vertrouwen én lef. Dat waren de woorden die op het congres van Institute for Positive Health (iPH) op donderdag 2 november centraal stonden. De start was meteen enerverend, want we stonden in de ochtend al op de dansvloer! Samen met Andrew Greenwood (Switch2Move) en alle deelnemers swingen op muziek. Met lef en vertrouwen werd onze veerkracht en positief gedachtegoed leven ingeblazen.

In de workshop samen beslissen en Positieve Gezondheid werd de link gelegd met Advanced Care Planning. Daarbij kwam naar voren dat Positieve Gezondheid van de wieg tot het graf belangrijk is. We zullen regelmatig beslissingen moeten nemen, variërend in complexiteit en waarbij anticiperen wenselijk kan zijn. Belangrijke knelpunten zijn de hoeveelheid aan tools en de beperkte samenwerking tussen specialismen in de tweedelijnszorg.

Workshop amplitief werken

In de workshop over amplitief werken werd gesproken over wat nodig is om bevlogen medewerkers te hebben en te houden. Daarbij gaat het om de werkinrichting en organisatie, gezondheid en vitaliteit en talentmanagement. Tijd en aandacht werden door deelnemers gezien als de belangrijkste voorwaarden voor (her)inrichting van organisaties en om het gesprek aan te gaan.

Tot slot werd tijdens het congres de meerjaren-kennisagenda overhandigd aan ZonMw. Het was een mooie samenkomst voor interprofessioneel leren en samenwerking. Ik kijk uit naar volgend jaar!